Slide Heading
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Click Here
Slide Heading
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Click Here
Previous
Next

Bijdragen aan de Maanhoeve

Dat kan op veel manieren!

Als je op retraite gaat bij de Maanhoeve wordt 10% van je betaling gestort in ons Maanhoeve-ontwikkelfonds. Hiermee zorgen we dat de Maanhoeve een plek wordt met steeds meer betekenis. We werken daarbij aan 3 verschillende onderdelen. We willen de komende jaren:

1. Een nog fijnere plek voor groepen worden om op retraite te gaan. Dit gaan we doen door meer 1-persoonskamers te maken, een eigen huiskamer voor de groep die op dat moment op retraite is, en meer WC’s en douches aan te leggen.

2. Meer natuur en diversiteit. Dit gaan we doen door een moestuin aan te leggen met perma-cultuur-principes. Ook gaan we de tuin ‘vernatuurlijken’. Meer inheemse planten, bodembedekkers en diversiteit. met behoud van al het goede dat er al is en de spirituele betekenis van de tuin

3. Verduurzamen. Het bedrijfsgebouw krijgt een nieuwe winterjas: We zetten de stap van kwekerijschuur naar goed geisoleerd gebouw. Uiteindelijk willen we van het gas af, dus we gaan ook zonne-energie en aardwarmte gebruiken. Een flinke investering, maar gelukkig ook gesteund, door de overheid met subsidie, een fijne adviseur die ons door het subsidie-woud helpt.

Hulp bij al het nieuwe

We vinden het leuk om dingen te doen met materialen die ergens al beschikbaar zijn, overtollig geworden zijn. Dat hebben we gedaan bij een mooi project in 2020, de Verborgen Wijngaard, waarbij we wijn van overtollige gedoneerde tuindruiven maakten. en op de Maanhoeve willen we dat blijven doen. Dat is tot nu toe al heel goed gelukt. 

Bijvoorbeeld met spiritueel centrum DJOJ uit Rotterdam. We hebben een deel van hun keukenspullen / inventaris over kunnen nemen voor een mooie spirituele prijs en daar zijn we heel dankbaar voor. Ook hebben we een prachtige plant geadopteerd.  

Onze vriendin Annemarie helpt ons om met een tak uit de tuin, een vaasje uit de berging en een lik verf en naald en draad een wondertje te verrichten in alle ruimtes. We zijn zelfs al geholpen door een van onze gasten (dankjewel C!). Ook onze buurvrouw van nummer 18 heeft al bijgedragen. Wij maakten kennis met haar toen zij de verkoopster bleek van een kleed dat we op marktplaats hadden gekocht, een van de eerste weken. 

Ook hebben we al heel wat mooie stenen opgehaald in de omgeving om borders mee te maken in de tuin. Voor de verbouwing gaan/zijn we op zoek naar gebruikte kozijnen en raampartijen en werken we alles zoveel mogelijk af met hergebruikte materialen. 

Duurzaam in de tuin

We willen alles op de Maanhoeve duurzaam doen, tenzij het bovenmatig veel energie kost. Soms gaat die inschatting even mis. Zo hebben we dagenlang al onze energie gestort op een coniferenbosje dat we gerooid hadden en waarvan we dachten dat het een goed idee was om ze eigenhandig in mootjes te hakken en te snipperen voor gebruik op eigen terrein. Dat was heel veel werk voor een klein bosje snippers!

Duurzaam in de tuin betekent voor ons dat 

Bewoners van de Maanhoeve

Op de Maanhoeve leven we samen in een kleine woongemeenschap. Samen zorgen we voor een fijne bedding voor de groepen die we ontvangen. We ontvangen regelmatig gasten die wat langer bij ons verblijven en die ons helpen om de Maanhoeve nog meer betekenis te geven. Zo werken we samen met internationale backpackers, tuinliefhebbers en mensen die een positieve bijdragen willen leveren aan de (spirituele) energie van de Maanhoeve. 

Marcel

Marcel ziet steeds wat aandacht nodig heeft en transformeert zo stapsgewijs de Maanhoeve. Steeds mooier, slimmer, gezelliger, duurzamer, handiger, …. 

Jerien

Jerien versterkt de inwoners (en op verzoek de gasten) van de Maanhoeve en dicht de energielekken. Zo blijft alles  lekker stromen.    

Harm

Harm woont op de Maanhoeve en is de vader van Jerien. Niks hoeft en alles mag. Van daaruit doet hij ontzettend veel en waardevols voor de Maanhoeve. Van Yogales tot klusjes in de tuin. We gunnen iedereen zo’n energieke vader.  

Jaqueline

Jaqueline voedt ons. Niet alleen kan ze heerlijk koken, ze organiseert de keuken, geeft vorm aan de moestuin, de permacultuurtuin en alles wat voorafgaat aan de maaltijd. 

Tijdelijke gast

(….)

Tijdelijke gast

(…)