Zen retraite (Sesshin)

Concentratie van de geest

Zen is een van de stromingen binnen het boeddhisme. Zen staat bekend om de concentratie-meditatie als methode voor meer Zelfinzicht.  In Nederland is stichting zen.nl met meer dan 40 locaties de drijvende kracht achter het verspreiden van de wijsheid van Zen. Of zoals ze op hun website hun missie weergeven: zoveel mogelijk mensen faciliteren in het realiseren van duurzaam geluk. En dat gaat niet over alsmaar genieten, maar in staat zijn om het geluk in alle momenten te ontdekken. 

Op de Maanhoeve worden Zen weekend Sesshin’s georganiseerd door verschillende Zen meesters. Een Zen retraite wordt ook wel bij Zen een Sesshin genoemd. Elke Sesshin heeft haar eigen thema. 

Tijdens deze retraites komt de Zen-traditie  tot uiting in de rituelen, de kleding en het strakke programma waarbij zit-meditaties worden afgewisseld met loopmeditaties, lezingen en persoonlijk onderricht met de leraar. Tijdens een Zen-retraite kom je jezelf tegen, ook in het ongemak en kun je leren om daar de andere kant van te zien. De confrontatie met je zelf, je gedachten maakt dat je steviger en met meer rust in het dagelijks leven staat. 

Zen meditatie weekend-sesshin

Zen retraite op de Maanhoeve

We werken samen met verschillende Zen docenten bij de Maanhoeve die elk hun eigen zen retraite vormgeven. De grote Zendo zaal van 108 m2 biedt voldoende ruimte, ook aan de wat grotere groepen deelnemers. 

Bij mooi weer wordt gebruik gemaakt van de stiltetuin, voor werkmeditaties, omringd door vogeltjes en natuur. 

Er is ruimte om je even terug te trekken, bijvoorbeeld tijdens je wandeling in de prachtige stiltetuin , de Hof van Karuna, die deel uitmaakt van het landgoed van De Maanhoeve. Geniet van het verre uitzicht op de nabijgelegen bossen en het weidse Drentse landschap.

Tijdens het weekend wordt er met veel aandacht en liefde voor je gekookt door een van onze koks.