Zen retraite (boeddhisme)

Aandachtig gewaarzijn, concentratie van de geest

Steeds meer mensen ontdekken de waarde van een zen retraite en de rol die meditatie kan spelen om meer rust te ervaren in het soms hectische leven van alledag. Een Zen retraite van meerdere dagen helpt om dit nog meer te verdiepen. Tijdens een meerdaagse zen retraite op De Maanhoeve wordt het zittend mediteren vaak gecombineerd met oefeningen buiten in de stiltetuin. 

Deze oefeningen zijn bijvoorbeeld het doen van een loopmeditatie op een van de daarvoor geschikte plekken zoals het grote labyrint (700 meter naar de kern, doorsnede 32 meter) of het wat kleinere spiraallabyrint (doorsnede 7 meter).

Doordat je je hier meerdere dagen in onderdompelt, kunnen mensen de rust en ontspanning echt diep verankeren in zichzelf en dit nog makkelijker mee terug nemen in het dagelijks leven. 

Zen is een vorm van Boeddhisme die het accent legt op concentratie meditatie beoefening, de aandacht langdurig richten op aanwezigheid in het nu.

Yoga retraite

Zen retraite op de Maanhoeve

We werken samen met verschillende Zen docenten bij de Maanhoeve die elk hun eigen zen retraite vormgeven. De grote Zendo zaal van 108 m2 biedt voldoende ruimte, ook aan de wat grotere groepen deelnemers. 

Bij mooi weer wordt veel gebruik gemaakt van de stiltetuin, om lekker buiten te oefenen, omringd door vogeltjes en natuur. 

De retraite heeft een mooie balans tussen aandachtige aanwezigheid in het Nu / Mindfulness, verstilling, heerlijke (vegetarische en biologische) voeding en tijd voor jezelf. 

Er is ruimte om je even terug te trekken, bijvoorbeeld tijdens je wandeling in de prachtige stiltetuin , de Hof van Karuna, die deel uitmaakt van het landgoed van De Maanhoeve. Geniet van het verre uitzicht op de nabijgelegen bossen en het weidse Drentse landschap.

Tijdens het weekend wordt er met veel aandacht en liefde voor je gekookt door Jaqueline onze kok.