0599 785 875

De Maanhoeve als retraite locatie huren? Dat is mogelijk...

Voor groepen met trainers, docent, begeleiders

Wil je met je groep een bijzondere en rustgevende retraite locatie huren? Dat kan bij de Maanhoeve in Drenthe. 

De Maanhoeve is een retraitecentrum voor groepen die zich bezig houden met bewustzijn. De Maanhoeve is gelegen in Exloërveen, in de gemeente Borger-Odoorn, in de provincie Drenthe, tussen het bosgebied rond Exloo en de laagvlakte van de Veenkoloniën. De locatie geeft je het gevoel er echt even helemaal uit te zijn. Deelnemers hebben slaapkamers in twee gebouwen, de gehele eerste etage van de woonboerderij en in het gebouw De Rode Maan.

Faciliteiten
De Maanhoeve is geschikt voor groepen van 15 tot 25 personen (in de wintermaanden) en tot 40 personen (in de zomermaanden, met tentplaatsen in de stiltetuin. Er zijn 1-persoons (11 x), 2-persoons (3 x) en 4 persoons (2x) slaapkamers, in de woonboerderij en de groepsaccommodatie de Rode Maan. Het sanitair is gedeeld. De kamers in de woonboerderij beschikken over een eigen wastafel.   

Woonboerderij
Op de begane grond vind je de bijkeuken, de keuken waar de maaltijden bereid worden, een toilet voor algemeen gebruik in de gang en de prive-vertrekken van de bewoners. In de woonboerderij is ook een bibliotheek met een collectie spirituele boeken, waar individuele deelnemers zich even terug kunnen trekken. Vraag er gerust naar als je daar behoefte aan hebt. Op de eerste verdieping van de woonboerderij zijn de gastenverblijven: 2 persoonskamers (3x) , 1 persoonskamers (4 x), een kleine groepsruimte/ slaapzaal, een pantry met koelkast en 2 toilet/douche combinaties. Er is een lift.

Rode Maan
Op de begane grond vind je de eetzaal, ruime 1-persoonsslaapkamers, waar eventueel een extra bed bij kan worden geplaatst (7x), een slaapzaaltje (4p) en het sanitair. Op de eerste verdieping bevindt zich de Zendo/ groepsruimte van ca. 108 m2. Er zijn voldoende meditatiekussens, yoga-matjes en stoelen en 10 back-jacks. Er is een traplift. 

Buiten
Je loopt vanaf het terrein direct het Hof van Karuna in. Het Hof van Karuna is een prachtig aangelegde stiltetuin van maar liefst 2 hectare groot vol spirituele elementen om even stil te staan bij je Zelf. In de open-kapschuur staan leenlaarzen die je kunt gebruiken als je de tuin in gaat. Bij goed weer oefenen groepen vaak buiten op een mooie plek in Het Hof van Karuna. Rondom de woonboerderij is een fijn terras, waar deelnemers lekker in het zonnetje kunnen zitten uitkijkend over de vijver.

We houden van verbinding met de natuur. Er zijn kippen en een heleboel vrije vogels op het terrein aanwezig. We zijn bezig met het ontwikkelen van een moestuin/ permacultuur-tuin op het terrein achter de parkeerplaats.  Ook maken we een nieuwe kruidentuin met eetbare bloemen (voor op onze salades). 

IMG_1819

Verzorging

Wil je De Maanhoeve als retraite locatie huren? Dan zijn de volgende zaken belangrijk om te weten.

De maaltijden
Alle maaltijden, koffie, thee en tussendoortjes zijn inbegrepen bij je verblijf. We koken vegetarisch en biologisch en vanaf 2022 steeds meer uit eigen tuin. Onze keuken kan (in overleg en mits tijdig gemeld) rekening houden met de meeste dieetwensen zoals veganistische gerechten of zonder gluten.

De maaltijden, koffie en thee worden opgediend in buffet-vorm op de vooraf afgesproken tijden. De groepen zorgen zelf voor de afwas/ opruimen van alle spullen die gebruikt zijn. Het is dus van belang dat je hier ruimte voor houdt in je programma. De ervaring leert dat circa 20-30 minuten na elke maaltijd voldoende is. 

Schoonmaken 
Je bent gedurende je aanwezigheid zelf verantwoordelijk voor het netjes houden van de gebruikte ruimtes. We verwachten dat je onze plek met aandacht achterlaat. Opgeruimd, bezemschoon, met geleegde prullenbakken en afgehaalde bedden. 

Karma yoga - gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen voor je verblijf

De Maanhoeve is een retraitecentrum voor bewustzijn. Dat laten we terugkomen in alle facetten van je verblijf. Dat betekent ook dat het anders is dan een hotel of een wellness-centrum. Op de Maanhoeve dragen deelnemers / groepen een bepaalde verantwoordelijkheid voor elkaar. Dit staat wel bekend als karma-yoga, samu of meditatief werken en is in vele spirituele gemeenschappen gebruikelijk. Als deelnemers hier niet mee bekend zijn, kan dat leiden tot andere verwachtingen en ideeën. Bijvoorbeeld: “Ik heb toch betaald voor een verblijf en een retraite-programma. Moet ik dan zelf helpen met opruimen en afwassen?  Daarom hieronder een wat uitgebreidere uitleg, zodat docenten dit makkelijker in kunnen bedden in het programma.

Als wij aandachtig aanwezig zijn in het nu, verbonden met ons Zelf, vullen we onze manifestaties met liefde. Aanwezig zijn in het nu kun je oefenen met meditatie, yoga ademwerk etcetera, maar ook in de dagelijkse praktijk, om het makkelijker te kunnen integreren in het eigen leven. Oefenen gaat het best met eenvoudige taken, die weinig vragen van je denken. Tijdens deze oefening kan er van alles gebeuren. Je komt jezelf tegen in de oefening, zoals je jezelf altijd tegenkomt in de buitenwereld. Dit kun je ook weer gebruiken om dichter bij jezelf te komen. Misschien komen er oordelen voorbij die je kunt onderzoeken over de aard van het werk, anderen of jezelf. 

Een tweede belangrijke aspect van karma-yoga/ samu is het dragen van verantwoordelijkheid als individu en als groep voor de groepsenergie en de locatie. Samen draag je er zorg voor dat het een fijne plek blijft gedurende je retraite. Wat doet het met je om die verantwoordelijkheid zelf/ samen te dragen en dienstbaar te zijn aan de groep?

Praktisch: Wij ondersteunen de opstart op dag 1 van het verblijf en hebben invul-roosters voor de verschillende taken. Dit betreft taken die gemiddeld 30-45 minuten kosten: afwassen en opruimen na het eten, schoonhouden van gebruikte faciliteiten. Bij een groepsgrootte van 15 deelnemers heeft iedereen elke dag een taak. Op verzoek kunnen ook werkmeditaties in de tuin worden uitgevoerd of kan geholpen worden in de keuken. 

Maanhoeve Retraite kamer, rust en stilte

Bereikbaarheid

Kom je met de auto? We hebben gratis ruime parkeergelegenheid op onze locatie bij de ingang.

Kom je met groepen per openbaar vervoer? Dan reis je het best naar Emmen. Vanuit Emmen kun je met groepjes van 4-8 personen tegelijk gebruik maken van een taxibus en zijn de ritkosten €57 totaal. Voor reizigers 1-3 personen zijn de taxikosten €42.

Je kunt ook als alternatief met de regiotaxi, samen met een paar resigenoten. Je reis duurt dan tussen 30 en 45 min. gemiddeld. Dit kost €3,95 pp per rit.

Wil je graag een retraite organiseren op de Maanhoeve en onze locatie voor je retraite huren? Neem dan contact op voor informatie over de mogelijkheden.

Belangstelling voor De Maanhoeve als retraite locatie om te huren? Verstuur hieronder je gegevens met vragen of toelichting. We nemen dan contact op om de mogelijkheden en beschikbaarheid te bespreken.

Retraite locatie huren - vraag