De stiltetuin

De stiltetuin

De stiltetuin van De Maanhoeve

Geschiedenis Hof van Karuna – Stiltetuin 

In 2015 hebben Ida en Wim de Hof van Karuna ontworpen. Deze twee hectare grote stiltetuin werd met hulp van vele vrijwilligers aangelegd en is inmiddels uitgegroeid tot een prachtige tuin vol natuur. De tuin ondersteunt de bezoekers van de Maanhoeve om tot zichzelf te komen, de stilte in zichzelf te ervaren. Karuna betekent mededogen en de tuin nodigt je dan ook uit om met mededogen te kijken naar alles wat zich aandient in jezelf.

Hier beoefen je je loopmeditatie onder de mooist denkbare omstandigheden. Er zijn meerdere thema’s uitgewerkt, waaronder een labyrint, gebaseerd op het Labyrint van Chartres. De overige thema’s komen uit verschillende spirituele tradities. Zo is er een knusse Lemniscaat-tuin, zijn er yin yang perken en een uitbeelding van de zes elementen: water, aarde, lucht, vuur, hout en ruimte.

Toegang tot de stiltetuin

De Stiltetuin is er speciaal voor deelnemers aan individuele retraites en voor groepen. Wanneer je tijdens je groepsretraite op De Maanhoeve verblijft, is de Stiltetuin helemaal voor jezelf om van te genieten. 

Regelmatig krijgen we de vraag of de Stiltetuin spontaan (we zijn toevallig in de buurt) of op afspraak te bezoeken is. Het bezoeken ervan is alleen mogelijk als je tijdens een retraite op De Maanhoeve verblijft. Dat heeft alles te maken met dat we de rust tijdens alle retraite van deelnemers zoveel mogelijk willen waarborgen.

Daarnaast willen we ook enkele keren per jaar de Stiltetuin openstellen voor degenen die niet een retraite hebben geboekt. Daarvoor zijn er speciale open dagen die als event op onze website zullen worden aangekondigd. De data zullen we hier ook bekend gaan maken.

Zie ook op deze pagina voor FAQ als je meer vragen hebt. Of neem eens contact op.

In onderstaande filmpjes krijg je een indruk van de tuin, in 2021 en hoe het een paar jaar eerder allemaal begon.

 

Het Labyrint van de Maanhoeve

Het labyrint in de Hof heeft een lengte van 700 meter en is daarmee het grootste landschappelijke labyrint van Europa. De geschiedenis van labyrinten voert ver terug, in de Griekse oudheid kende men ze al. Het grote labyrint van De Maanhoeve is gebaseerd op het Labyrint van Chartres. Ons kleinere spiraal labyrint is ontworpen volgens de principes van de Gulden Snede.

Een labyrint is geen doolhof. Je kunt er dus niet in verdwalen, je kunt geen verkeerde keuzes maken en je ziet steeds waar je naartoe gaat. Een doolhof is dualistisch, een labyrint non-dualistisch. De weg dient zich aan, je hoeft deze alleen maar te volgen. Via de wendingen in het pad loop je naar de kern van het labyrint, en daarmee naar je Zelf. Als je hier binnengaat kun je een vraag stellen, of iets achterlaten. Je kunt ook gewoon een fijne rustige wandeling maken en in de kern wat rusten voordat je je pad vervolgt.